Φυτικές ψυχότροπες ουσίες

Χασίς και μαριχουάνα

Οι άμεσες επιδράσεις της χρήσης μαριχουάνας περιλαμβάνουν μία αίσθηση ηρεμίας και νηφαλιότητας, όπου μπορεί να συνοδεύεται από ταχυπαλμία, αποπροσανατολισμό, «χάσιμο» του χώρου ή και του χρόνου, μείωση του συντονισμού του σώματος. Κατά κανόνα προκαλείται αίσθημα πείνας, που συχνά ακολουθούνται από λογοδιάρροια ή κατάθλιψη ή υπνηλία. Μερικοί χρήστες σε αρχικό στάδιο, αναφέρουν κρίσεις πανικού ή άγχους. Το χασίς όπώς και η μαριχουάνα, καπνίζεται συνήθως σε ναργιλέ, τσιγάρο (μαζί με καπνό) και διάφορα είδη πίπας. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί μαζί με αφεψήματα, κυρίως τσάι, και να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε διάφορα φαγητά και γλυκά.


Ηρωίνη

Η ηρωίνη είναι κατασταλτική ψυχοδραστική ουσία . Οι άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό είναι:

• αίσθηση ηρεμίας και ευτυχίας
• αίσθηση υπνηλίας
• περιορισμός των σεξουαλικών ορμών
• σωματική αδράνεια (που οφείλεται κυρίως στη χρήση μεγάλων δόσεων)
• Η μακροχρόνια χρήση ηρωίνης μπορεί να προκαλέσει πλήθος επιπλοκών,αυτοτελώς, αλλά και εξαιτίας του τρόπου και των συνθηκών λήψης.

Η χρήση ηρωίνης παρουσιάζει έντονη εξάρτηση (σωματική και ψυχική), ανοχή και στερητικό σύνδρομο. Σύμφωνα με μελέτες, το άτομο που έχει εθιστεί στην ηρωίνη, ζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του υποφέροντας και νιώθοντας συχνά άρρωστο. Η αναζήτηση της ουσίας γίνεται αυτοσκοπός και έτσι ο χρήστης δεν συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα ή δραστηριότητες, μειώνοντας τα επίπεδα κοινωνικότητάς του. Ακόμα, μπορεί να εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά σαν αποτέλεσμα της αποστέρησης.

Σωματική εξάρτηση: Η συνεχής ανάγκη για τη χρήση της ουσίας, η οποία συνοδεύεται από επώδυνα συμπτώματα, όταν αυτή διακοπεί. Όταν επέλθει η σωματική εξάρτηση, το άτομο χρειάζεται να κάνει επανάληψη της χρήσης πιο συχνά (κάθε 4-6 ώρες) και, ενώ αρχικά η χρήση αποσκοπεί στην αλλαγή της διάθεσης, στη συνέχεια γίνεται αναγκαία για να μπορεί ο χρήστης να νιώθει «φυσιολογικός» και να είναι λειτουργικός.

Ψυχική εξάρτηση: Ο χρήστης επιθυμεί εναγωνίως να κάνει χρήση της ουσίας και δεν μπορεί να λειτουργήσει πια χωρίς αυτήν. Οργανώνει όλη του τη ζωή γύρω από την ουσία, η οποία γίνεται πλέον αυτοσκοπός.

Ανοχή: Είναι η ανάγκη αύξησης της ποσότητας της ουσίας, προκειμένου να έχει ο χρήστης τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Κοκαΐνη

Η δράση της κοκαΐνης εξαρτάται από τη συναισθηματική φόρτιση του ατόμου και από τη δόση. Η διάρκεια και ο χρόνος δράσης εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης. Αν ο τρόπος χορήγησης είναι ενδοφλέβιος προσφέρει άμεση απορρόφηση. Το άτομο καταλαμβάνεται αμέσως από μια αίσθηση έντονης ευχαρίστησης ('rush'), η οποία διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά, ενώ ακολουθείται από μια κατάσταση ελαφράς ευφορίας για περίπου 15 έως 30 λεπτά.

Στην περίπτωση της λήψης από τη μύτη, η επίδραση της αρχίζει μετά από 3 περίπου λεπτά. Η αρχική ευφορία παραχωρεί τη θέση της σε μια κατάσταση δυσφορίας, ευερεθιστότητας και ανησυχίας. Με τον τρόπο αυτό, η γρήγορη εναλλαγή ευφορίας-δυσφορίας, καθιστά αναγκαία την επανάληψη της χρήσης.

Η κοκαΐνη είναι μια ουσία με χαμηλή τοξικότητα. Η υπερβολική δόση είναι πολύ σπάνια. Θανατηφόρα περιστατικά χρήσης έχουν αναφερθεί, αλλά συνήθως οφείλονται σε συνδυασμό ουσιών (π.χ. ηρωίνη-κοκαΐνη, κοκαΐνη-αλκοόλ κ.ά.). Ο θάνατος προκαλείται από αναπνευστική ή καρδιακή ανακοπή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σωματική εξάρτηση, αλλά είναι σίγουρο ότι η ουσία αυτή προκαλεί ισχυρή ψυχική εξάρτηση.

Σε χρόνια χρήση αναπτύσσεται το φαινόμενο της 'αντίστροφης ανοχής'. Πρόκειται για το φαινόμενο στο οποίο, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση της ανοχής, ο οργανισμός καθίσταται ολοένα πιο ευαίσθητος στη δράση της ουσίας. Ακόμα και μια μικρή δόση, που υπό κανονικές συνθήκες θα προκαλούσε απλώς ευφορία, στην περίπτωση της ‘αντίστροφης ανοχής' μπορεί να προκαλέσει ψυχωσική αντίδραση. Η ψυχωσική αντίδραση χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση των συμπτωμάτων της και μοιάζει προς μια κατάσταση συνδρόμου στέρησης με έντονα καταθλιπτικά στοιχεία. Τα κύρια συμπτώματα είναι: άγχος, ατονία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος κ.ά. Έντονη είναι επίσης η ανάγκη εξεύρεσης και χρήσης της ουσίας (craving).

Τα συμπτώματα από τη χρήση κοκαΐνης γενικά περιορίζονται στο χρόνο που η κοκαΐνη κυκλοφορεί στο αίμα. Μπορεί παρόλα αυτά να παραμείνουν κάποια ψυχιατρικά συμπτώματα όπώς κρίσεις πανικού, κατάθλιψη ή συμπτωματολογία ψυχωσικού τύπου.

Ειδικότερα, μετά από δόσεις σχετικά μεγάλες ή από συνεχή χρήση μέτριων ή μικρών δόσεων, έχει αναφερθεί ότι μπορεί να εμφανιστεί παραληρηματική κατάσταση και παραισθήσεις (οπτικές, οσφρητικές και ακουστικές), οι οποίες όμως αναγνωρίζονται από το χρήστη και κρίνονται ως ξένες από αυτό. Έχει επίσης αναφερθεί ψύχωση με καταδιωκτικό παραλήρημα και παραισθήσεις. Στο στάδιο αυτό, το άτομο καθίσταται πολύ επιθετικό και, υπό την επήρεια του παραληρήματος και των παραισθήσεων, μπορεί να φτάσει στο σημείο να κάνει κακό στον εαυτό του ή στους άλλους.

Σύμφωνα με το EMCDDA, οι χρήστες της κοκαΐνης διακρίνονται σε «ψυχαγωγικούς χρήστες» και σε «προβληματικούς χρήστες».
Οι ψυχαγωγικοί χρήστες λαμβάνουν κατά κανόνα την ουσία σε σκόνη και συχνάζουν σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης. Η κοκαΐνη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μέρος της διασκέδασής τους.

Οι προβληματικοί χρήστες που καπνίζουν βάση/κρακ ή λαμβάνουν την ουσία ενδοφλέβια, πρόκειται συνήθως για φτωχούς και περιθωριποιημένους ανθρώπους, άτομα που εκδίδονται στο δρόμο ή γενικά ασχολούμενους επαγγέλματα σχετικά με το σεξ. Η τάση, ωστόσο, είναι να καπνίζεται η κοκαΐνη και από ψυχαγωγικούς χρήστες σε τσιγάρο αναμεμειγμένη με καπνό.


Κρακ

Η χρήση του κρακ δημιουργεί ταχύτατα ανοχή και έντονο εθισμό σε μικρό χρόνο. Τα συμπτώματα στέρησης παρουσιάζονται ακόμα και μετά από βραχυπρόθεσμη χρήση, εφόσον αυτή σταματήσει. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα σε ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για μεγάλα διαστήματα και σε μεγάλες δόσεις.

«Το ανέβασμα»: Όταν η φάση της ανόδου υποχωρεί, ακολουθεί ένα αίσθημα κατάθλιψης, με αποτέλεσμα ο χρήστης να θέλει να ξανακάνει χρήση. Κατά τη διάρκεια της φάσης ανόδου, οι χρήστες έχουν μειωμένη συγκέντρωση και μπορεί να είναι ευερέθιστοι. Αν συνδυαστεί δε με ορισμένες μη καθαρές ουσίες, οι πιθανότητες παρενεργειών και τοξικότητας είναι πάντα παρούσες. Επιπλέον, η τοξικότητα του κρακ είναι πάντα αυξημένη καθώς η πλειονότητα των χρηστών της συγκεκριμένης ουσίας είναι και πολύ-χρήστες.

Επιπτώσεις – Παρενέργειες: Τα στερητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη επιθυμία για το συγκεκριμένο ναρκωτικό, ευερεθιστότητα, πείνα, άγχος και παράνοια. Τα αισθήματα αυτά εμποδίζουν τον χρήστη από το να σταματήσει να το χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι οι εθισμένοι στο κρακ δεν μπορούν απεξαρτηθούν χωρίς ιατρική βοήθεια. Επειδή το κρακ απορροφάται γρήγορα από το σώμα σε υψηλά επίπεδα, ο χρήστης διατρέχει υψηλό βαθμό κινδύνου να λάβει υπερβολική δόση.

Το κρακ μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και έχει πολλές παρενέργειες. Μπορεί να προκαλέσει: υπέρταση, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, ναυτία και εμετό, άγχος και υπερδραστηριότητα, σπασμούς, μειωμένη όρεξη, μειωμένη ανάγκη ύπνου, βλάβες στους πνεύμονες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Κοινωνικοί συμβολισμοί: Η κοκαΐνη κατά κανόνα συνδέεται με το γόητρο και την κοινωνική επιτυχία, θεωρείται δε το ναρκωτικό των πλουσίων. Το κράκ είναι λαϊκή ψυχοδραστική ουσία, που χρησιμοποιείται και από περιθωριοποιημένα άτομα, κατά κανόνα νέους.


Κατ (Αραβικό Τσάι ή τσάι Αβησσυνίας)

Η χρήση του κατ γίνεται με το παρατεταμένο (4 ώρες περίπου) μάσημα των φύλλων του. Πρόκειται για χλωρά φύλλα από τις κορυφές του φυτού ή νεαρά βλαστάρια, τα οποία, μετά από την παρέλευση δύο-τριών ημερών μετά το κόψιμο, χάνουν τη δραστικότητά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η διάδοση του κατ είναι περιορισμένη εκτός των χωρών προέλευσης.

Πρόκειται για διεγερτική ουσία. Η χρήση του προκαλεί ευφορία, καταστολή αισθημάτων κούρασης και πείνας (ίσως δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε χώρες με πολύ χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και υψηλά ποσοστά φτώχειας). Το κάτ είναι παραδοσιακή ψυχότροπη ουσία στις περιοχές προέλευσης του και το μάσημα των φύλλων του είναι αποδεκτό σε χώρες όπώς η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία και η Μαδαγασκάρη. Η επίδρασή της δόσης διαρκεί περίπου 24 ώρες και ως παρενέργειες αναφέρονται ανορεξία, αποπροσανατολισμός, αϋπνία, εκρήξεις βίας, ακόμα και παρανοϊκή ψύχωση με σοβαρές παραισθήσεις σχετικά με καταδίωξη που συνοδεύονται από έντονο φόβο κλπ. Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται όταν διακοπεί η χρήση του κατ.

Search Our Site

anthologio
questionaire
epub flashbook
e pub pdf

Σημαντικό!

Τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη του μεσολαβητικού ρόλου της αστυνομίας ειδικά στο ζήτημα της αστυνόμευσης των εξαρτημένων και αφορούν: α) την ανάπτυξη της ήπιας αστυνόμευσης, β) τον συγκερασμό της με τις πολιτικές μείωσης της βλάβης στον τομέα των εξαρτήσεων που ακολουθούνται από τους φορείς υγείας και γ) τη συνεχή μελέτη και εκτίμηση των επιπτώσεων που έχει η παγκοσμιοποιημένη διάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών τόσο στο επίπεδο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.