Παραδοσιακή χρήση των φύλλων κόκας

Η κόκα είναι φυτό που ενδημεί στην περιοχή των Άνδεων στην Ν. Αμερική. Από εκεί, διοχετεύεται σε παραγωγούς κοκαΐνης στην ίδια περιοχή και στη συνέχεια η κοκαΐνη μεταφέρεται και πωλείται σε όλο τον κόσμο. Η καλλιέργεια φυτών κόκας είναι παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής αυτής και συνδέεται με παραδοσιακούς τρόπους επιβίωσης σε μεγάλο ύψος. Το μάσημα των φύλλων της κόκας, συνιστούν στοιχεία της πολιτισμικής παράδοσης των εκεί ιθαγενών πληθυσμών.

koka1Coquero (Figure Chewing Coca), 850-1500 C.E. Clay, slip, 7 x 4 3/4 in. (17.8 x 12.1 cm). Brooklyn Museum, Gift of Jonathan, Peter, and Timothy Zorach, 86.107.9. Creative Commons-BY. View license

 

 

 

 

Η σύμβαση του Ο.Η.Ε. του 1961 (United Nations Single Convention on Narcotic Drugs, 1961) κατέταξε την κόκα ανάμεσα στα υψηλού περιορισμού ναρκωτικά, με στόχο τον περιορισμό της παραγωγής, της κατοχής και της εξαγωγής και με τον επιπρόσθετο όρο να περιοριστεί το μάσημα των φύλων κόκας στα επόμενα 25 χρόνια από τη σύμβαση.

koka2Επεξεργασία φύλλων κόκας στην Ιάβα πριν το 1940

 

 

 

 

 

Το 2009, η Βολιβία πρότεινε την τροποποίηση της σύμβασης του 1961 και την άρση των ελέγχων για την παραδοσιακή χρήση της κόκας. Η απόρριψη της πρότασης οδήγησε στην αποχώρηση της Βολιβίας από τη Σύμβαση και την επανάκαμψη της με την επιφύλαξη σχετικά με την καλλιέργεια κόκας για παραδοσιακή χρήση. H Διεθνής Επιτροπή για τον έλεγχο των Ναρκωτικών ( International Narcotics Control Board -INCB) εξέφρασε τις ανησυχίες της, επειδή αυτή η εξέλιξη θεωρείται αντίθετη με το πνεύμα της σύμβασης.

koka3 koka4

koka5

 

Φυτό–δένδρο κόκας

Είναι γεγονός ότι, ενώ η παραδοσιακή χρήση της κόκας είναι κοινή στηΒολιβία και το Περού, δεν έχουν γίνει έρευνες για να καθορίσουν πόση ποσότητα φύλλων κόκας απαιτείται για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για παραδοσιακούς λόγους. Η Βολιβία και το Περού έχουν θεσπίσει μέσω της εθνικής τους νομοθεσίας περιοχές που επιτρέπεται νόμιμα η καλλιέργεια κόκας.

dentro kokas1 dentro kokas2
Ερυθρόξυλος κόκα: ανθός Ερυθρόξυλος κόκα καρποί novogranatense

 

Search Our Site

anthologio
questionaire
epub flashbook
e pub pdf

Σημαντικό!

Τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη του μεσολαβητικού ρόλου της αστυνομίας ειδικά στο ζήτημα της αστυνόμευσης των εξαρτημένων και αφορούν: α) την ανάπτυξη της ήπιας αστυνόμευσης, β) τον συγκερασμό της με τις πολιτικές μείωσης της βλάβης στον τομέα των εξαρτήσεων που ακολουθούνται από τους φορείς υγείας και γ) τη συνεχή μελέτη και εκτίμηση των επιπτώσεων που έχει η παγκοσμιοποιημένη διάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών τόσο στο επίπεδο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.