Φυτό Μύκων η υπνοφόρος-Ψυχότορπη ουσία : Το όπιο, μορφίνη, ηρωϊνη

Όπιο, κοινώς αφιόνι, ονομάζεται ο αποξηραμένος γαλακτώδης χυμός (ρητίνη) που προέρχεται από την παραορύνα μήκων η υπνοφόρος (Papaver Somniferum).

Υποστηρίζεται ότι η λέξη «αφιόνι» προέρχεται από το τουρκικό "afyon" (πρβλ. και Αφιόν Καραχισάρ, πόλη της Τουρκίας που έγινε γνωστή από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-22, και που πήρε το όνομά της από το κύριο προϊόν της περιοχής) που προέρχεται, από το "όπιο". Το τελευταίο είναι υποκοριστικό της αρχαίας Ελληνικής λέξης "οπός" που σημαίνει χυμός. Αναφέρεται, δηλαδή, στο χυμό που εξάγεται με χάραξη του χλωρού κάλυκα. Αυτός αποξηραίνεται και δίδει το όπιο, μία σκούρα καφέ στερεή ουσία.

ΟΠΙΟ.

opio1Σκευάσματα από όπιο (αφέψημα, σκόνη, εκχύλισμα) χρησιμοποιούνται ως αντιδιαρροϊκά και παυσίπονα φάρμακα Η παραγωγή του οπίου καθορίζεται ποσοτικώς σύμφωνα με διεθνές σχέδιο. Το όπιο περιέχει περίπου 25 αλκαλοειδείς ουσίες και μεταξύ αυτών τη μορφίνη σε περιεκτικότητα περίπου 10~12%. Η μορφίνη (κοινώς λάβδανο) χρησιμοποιείται και για φαρμακευτικούς σκοπούς.opio2 Η χημική επεξεργασία της μορφίνης παράγει την ηρωίνη που διακινείται στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Το όπιο περιέχει επίσης κωδεΐνη και άλλα μη ναρκωτικά αλκαλοειδή, όπώς παπαβερίνη, θηβαϊνη νοσκαπίνη. Το όπιο και τα παράγωγά του αποτελούν ναρκωτικές ουσίες που πάντα προκαλούν σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. 

opio3

Search Our Site

anthologio
questionaire
epub flashbook
e pub pdf

Σημαντικό!

Τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη του μεσολαβητικού ρόλου της αστυνομίας ειδικά στο ζήτημα της αστυνόμευσης των εξαρτημένων και αφορούν: α) την ανάπτυξη της ήπιας αστυνόμευσης, β) τον συγκερασμό της με τις πολιτικές μείωσης της βλάβης στον τομέα των εξαρτήσεων που ακολουθούνται από τους φορείς υγείας και γ) τη συνεχή μελέτη και εκτίμηση των επιπτώσεων που έχει η παγκοσμιοποιημένη διάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών τόσο στο επίπεδο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.