Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινδική κάνναβις

Σε ό,τι αφορά την ινδική κάνναβη, τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το φυτό αυτό μοναδικό, επικεντρώνονται στα τριχίδια που σκεπάζουν τα φύλλα του,τα πέταλα και τα σέπαλα του άνθους του. Εκεί, υπό την επίδραση της ακτινοβολίας UV-B του ήλιου στις φαινόλες και στα πλαστίδια των χυμών του, σχηματίζεται μια ρητίνη πλούσια στις ουσίες δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD), αλλά και άλλες 66 συναφείς τους, που ανήκουν στην οικογένεια που τώρα είναι γνωστή ως φυτοκανναβινοειδή. Η ποσότητα THC είναι υψηλή μόνο στην ινδική κάνναβη και όχι στα άλλα δύο είδη (κλωστική και ruderallis).

Ινδική κάνναβης – φούντα.
kannavisΟι χημικές αυτές ουσίες έχουν το αντίστοιχό τους και στους ζωικούς οργανισμούς (όπώς ο άνθρωπος), όπου ονομάζονται ενδογενή κανναβινοειδή. Ενα από αυτά τα κανναβινοειδή που βρίσκονται στον εγκέφαλό μας - ονόματι ανανδαμίδη - αντιδρά στην πρόσληψη της τετραϋδροκανναβινόλης. Επειδή η ανανδαμίδη συμμετέχει στον έλεγχο της αίσθησης του πόνου, της μνήμης και του ύπνου, από την κατανάλωση κάνναβης έχουμε επιπτώσεις στους αντίστοιχους τομείς. Τα συμπτώματα όσων βρίσκονται υπό την επενέργεια κάνναβης, εκτείνονται από τάση για γέλωτα, λογοδιάρροια και υπερκινητικότητα ως παραισθήσεις και αλλοίωση της πραγματικότητας. Τη δράση αυτή των κανναβινοειδών τη γνωρίζαμε ανέκαθεν, αλλά επιστημονικά μόλις από το 1964, όταν και απομονώθηκε για πρώτη φορά η THC από τους ερευνητές Raphael Mechoulam και Yechiel Gaoni του Ινστιτούτου Weizmann στο Ισραήλ.

Η χρήση της ινδικής κάνναβης είναι ευρύτατα διαδεδομένη εδώ και πολλούς αιώνες, κατά καιρούς δε, διάφορες κοινωνίες χρησιμοποίησαν τις κλωστικές ίνες της κάνναβης ως πρώτη ύλη για την κατασκευή ενδυμάτων και σχοινιών. Τη χρησιμοποίησαν επίσης σε διάφορες θρησκευτικές τελετουργίες, ως φυτικό φάρμακο και ως εθιστική ουσία.

Σύμφωνα με το EMCDDA σε παγκόσμιο επίπεδο, η κάνναβη αποτελεί στις μέρες μας το παράνομο ναρκωτικό που παράγεται, διακινείται και καταναλώνεται συχνότερα (UNΟDC, 2003α). Ωστόσο, παρά τη μακρόχρονη χρήση της και τη δημοτικότητά της, οι γνώσεις μας σχετικά με τον αντίκτυπο της χρήσης ινδικής κάνναβης στη δημόσια υγεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ενδείξεις πιθανής σύνδεσης μεταξύ της χρήσης κάνναβης, ιδίως της εντατικής χρήσης κάνναβης, και σειράς προβλημάτων υγείας και κοινωνικών προβλημάτων. Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι χρήστες κάνναβης προσφεύγουν στη βοήθεια εξειδικευμένων υπηρεσιών θεραπείας των ουσιοεξαρτήσεων. Ωστόσο, δεν είναι σαφής η έκταση και η φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες κάνναβης στην Ευρώπη. Επίσης, αδιευκρίνιστος παραμένει ο βαθμός στον οποίο η αύξηση των αιτήσεων για θεραπεία που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, αποτελεί απόρροια των αλλαγών στις πρακτικές αναφοράς και καταγραφής περιστατικών ή αντίθετα ένδειξη της πραγματικής αύξησης των ατόμων που καταφεύγουν σε θεραπεία. Για να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, πρέπει να θέσουμε τις αιτήσεις για θεραπεία από τη χρήση κάνναβης στο ευρύτερο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων προτύπων κατανάλωσης στην Ευρώπη, της εξέλιξης και της ανάπτυξης συστημάτων αναφοράς, αλλά και της μεταβαλλόμενης φύσης του ίδιου του ναρκωτικού.

Οι ψυχοδραστικές ουσίες που προέρχονται από την ινδική κάνναβη είναι τριών ειδών:

1. Η μαριχουάνα ή φούντα (φυσική κάνναβης).
2. Το χασίς (ρητίνη κάνναβης).
3. Το χασισέλαιο.